Bag ( 0 )   0 EUR
-

Доставяме в цялата страна с куриерска фирма "Спиди".

Срокове за доставка
Всички стоки, които са в наличност се доставят в рамките на 5 работни дни.
Стоки, които са с изчерпана наличност, могат да бъдат поръчани, но ще бъдат доставени в срок от 7 дни.
Поръчки направени в празнични и почивни дни, се обслужват в първият работен ден.

Цена за доставка
За България, страните от Европейска зона 1 и Европейска зона 2 е безплатна за покупки над 100 BGL.
Моля, прегледайте списъка за доставки посочен по-надолу за да видите в коя зона попада Вашата отправна страна.

Доставка в чужбина
Доставки в чужбина се изпълняват за 7-10 работни дни експресна поръчка и 15-20 дни за стандартна поръчка.

* Бихте могли да направите рекламация в срок от 24 календарни дни, от датата на заплащане / дрехата не трябва да е носена и да бъде със всички прилежащи етикети /.

НАЧИНИ НА РАЗПЛАЩАНЕ

НАЛОЖЕН ПЛАТЕЖ
Заплащате стойността на куриера при получаване на стоката плюс цената на доставка за покупки под 100 BGL.

PАY PAL
PayPal - приемаме разплащания с PayPal.
За повече информация се свържете с нас на телефон: 0885 555 666

ПЛАЩАНЕ С КРЕДИТНА КАРТА
В случай, че плащането е направено с банкова карта, Възстановяването на суми се извършва, чрез нареждане на обратна операция по картата с която е направено плащането в срок от 3 работни дни

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Какви варианти за доставка предлагате извън България?
Моля, разгледайте списъка със страните, до които извършваме доставка:

Зони     BG Европейска зона 1 Европейска зона 2
Страна     България     Република Чехия, Кипър, Естония, Гърция, Унгария, Латвия, Малта, Полша, Румъния, Словакия и Словения Австрия, Белгия, Великобритания, Дания, Финландия, Франция, Германия, Ирландия, Италия, Люксембург, Холандия, Португалия, Испания и Швеция

Какво става в случай, че не съм у дома да приема доставката?
За допълнителна безопасност, за всички поръчки трябва да се получат срещу подпис. За поръчки за България, в случай, че няма никой на адреса, който сте избрали за доставка, куриерът ще Ви остави визитка с данните на местния офис, от където можете да организирате получаването на пратката си. За Европейски поръчки, куриерът ще направи до три опита за доставка, като всеки път ще Ви оставя визитка с данните на местния склад и номер за проследяване. Тогава можете или да получите поръчката си или да организирате отново доставката й. В случай, че и при 3-те опита, поръчката Ви на бъде получена, ще бъде върната на BLIP като подател.

До къде извършвате доставки?
Към момента предлагаме извършване на доставки до адреси в следните държави:
Австрия, Белгия, България, Кипър, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия, Люксембург, Малта, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания, Швеция и Великобритания (без Нормандските острови - о. Джърси и о. Гърнси)
Моля, прегледайте таблицата за доставки по-горе, за да видите в коя зона попада Вашата отправна страна. Ако доставката Ви е за страна, извън ЕС, вносно мито и други местни такси могат да бъдат наложени от страната, до която се доставя Вашата пратка. Тези такси варират в различните държави и се поемат от Вас.

Мога ли да изпратя подарък до адрес, различен от моя собствен?
BLIP може да извършва доставки и до други адреси. Поръчки от уебсайта могат да бъдат доставяни навсякъде в България, а също и до Европейските страни, изброени по-горе.

Изпращате ли до множество адреси за доставка?
Към момента можете да изпратите он-лайн поръчката си само към едно място. Ако Ви е необходима помощ за това, можете да се свържете с нашите представители от Клиентски услуги, които с радост ще Ви помогнат с Вашето запитване за поръчка.